Leta i den här bloggen

måndag 1 juni 2015

Knacka på Kulturhuset!







Att ta sig till Borås kulturhus är för många en rolig upplevelse! Barnen kommer dit för att låna böcker, gå på teater eller göra ett besök på KNACKA PÅ! Varför inte kombinera besöket på biblioteket med att sedan gå ner och upptäcka med alla sinnen.  

Jag skulle säga att knacka på är en sinnesstimulerande upplevelse för barn i åldrarna 0-3 år. 
Knacka på är ett projekt som startade för att återskapa den populära kultboken knacka på, av Anna-Clara Tidholm. Den har vi nog alla läst och i källaren på Borås bibliotek har de skapat alla rummen i boken med olika inriktning. Hit får familjer och förskolor komma på förmiddagarna och sitta med på sångsamling, planerade aktivitet, gå runt och umgås med sitt/sina barn samt titta i böcker och fika. Om jag skulle boka in ett besök här för en barngrupp hade jag ringt och frågat om en pedagog kunde hålla i någon aktivitet. Det måste kanske inte vara kopplat till temaarbete eller tidigare samtal eftersom hela avdelningen ger en sinnesstimulerande situation som är bra för alla barn.
Lotta Lindeblad (1) tog emot oss med storm, hon visade oss runt och berättade om syftet med varje rum. Hon visade oss schemat för aktiviteter och berättade att det går att boka in tid för besök samtidigt som det är öppet för alla.


Denna konstutställning bestod av tavlor med motiv på olika platser. Konstnären visade upp en film i ett mörkt rum där hon berättar om budskapet och den teknik hon använt när hon målat. Fina bilder men jag vet inte vad syftet skulle vara om jag tog hit en barngrupp. 
Vi hittade en trappa ner till en helt annan utställning där budskapet ville förmedla känslan av att bära ett barn. Känslor och tankar som uppkommer i samband med att bli moder. Jag tror att detta är för abstrakt och för djupt för att ta med barnen ner hit. Ej barnanpassat. Nu pratade inte vi med någon konstpedagog, hon eller han kanske hade haft en annan åsikt.
Olika konstnärer - olika teknik och budskap. Hur ska man samtala om konst med barn? Bilden till vänster förmedlar en obehaglig känsla, det är blod med på tavlan och döda djur. Är det ett budskap att diskutera med barnen eller ska man låta bli? På mittentavlan har konstnären använd en häftig metod och det är faktiskt intressant att titta närmre för att försöka se vad som faktiskt händer i motivet. Fotografierna på denna utställning fångade inte allt mitt intresse, vad beror det på?

I förskolan har vi inget krav på att visa upp ett kvitto på det vi gör utan vi har lyxen att fokusera på processen. Målen innebär att erbjuda, ge möjlighet och stimulera barnen. Ge barnen möjlighet att tänka, reflektera, analysera, argumentera, summera, fundera. Bildrepresentation är oftast sammankopplad med representerande av kroppslig position, det vill säga att bilder kan ses som mer förbundna med kroppsligt agerande än text. Jag tänker att när barn får komma i kontakt och utforska konst, ger det stimuli till det verbala språket och det visuella skapandet. Det finns något som heter bildspråk och det är ett redskap för barn att skaffa sig kunskap om sig själva i omvärlden. Barn tar sitt sig omvärldens intryck och tolkar allt på olika sätt. De kan sedan med hjälp av tecken, text och bildelement förmedla bildspråket genom olika representationssystem. Det är barnets inre bilder och tankar som förmedlas i olika representativa uttryck och material (Bendroth Karlsson & Karlsson Häikiö 2014, ss. 28-29).


Abstrakt bild med härliga mönster. Jag har själv valt ut den punkt jag intresserade mig för mest och förstorat den i den lilla rutan. Kan du finna den?






Referenser:

  • Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
(1) Lotta Lindeblad - Kulturpedagog

http://www.boras.se/forvaltningar/kulturforvaltningen/kulturforvaltningen.4.3d90c1d01255996ef3a80003835.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *