Lena Lyckeståhl (1) är en inspiration i sig själv och när vi har haft föreläsning med henne går jag alltid därifrån med ännu mer motivation och jag brinner ännu mer för det uppdrag vi har framför oss. Jag längtar till jag får komma ut i verksamheten på riktigt och prova på alla mina idéer med barnen eftersom jag tycker det är så roligt att upptäcka genom det estetiska.
På denna föreläsning redogjorde Lena vad ett didaktiskt material är, men jag gick inte dit med ett frågetecken om vad det är, utan en efterfråga på inspiration och idéer. För mig är ett didaktiskt material en inlärningsform med en avsikt att skapa ett sammanhang för barnen, ett innehåll som bygger på intresse och där samtalen går att gestalta med hjälp av verktyg och olika tekniker. På så vis tror jag att det skapar ett meningsfullt utforskande och det är ingången till att vilja lära sig. Eftersom vi inte har några krav på vad barn SKA lära sig, så har har vi ett privilegierat yrke att få fånga ögonblick med barnen där de själva finner intresse. Detta leder till informellt lärande och det anser jag är lika viktigt. Nyfikenhet är också en ingång till lärande.
I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 15) redogörs hur arbetslaget ständigt ska kommunicera med barnen för att ge dem inflytande i verksamhetens planering. Det barnen upplever är intressant, meningsfullt och roligt ärdet vi ska fokusera på.
Den fysiska miljön är viktig och det glömmer jag av ibland att reflektera över men Lena Lyckeståhl påminner om vikten av en väl planerad förskola och varför vi ska utvärdera miljön. Det ska finnas ett syfte bakom det vi gör och det vi dokumenterar med material på väggar och hyllor. Vad vill vi att barnen ska lära sig utav det vi framställer med eller utan dem?
Vad vill vi uppnå, vad är syftet?
Varför ska barnen lära sig detta?
Vem är det som ska lära?
När ska man lära?
Med vem ska man lära?
Var ska man lära?
Vem bestämmer lärandet?
Referenser:
(1) Lena Lyckeståhl. Didaktiska aspekter på olika material. Högskolan i Borås. 2015-01-26.
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Välkommen till min blogg! Denna blogg startades under min utbildning till förskollärare. Här delade jag med mig av mina upplevelser och reflektioner under en termin. Den kursen heter Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik. Nu är jag äntligen examinerad förskollärare och kommer att fortsätta uppdatera denna blogg med tips och inspiration för mig själv, alla andra verksamma inom förskolan men även för familjer. Enjoy!
Leta i den här bloggen
måndag 26 januari 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kommer att tipsa mina kollegor att läsa detta bloggarkiv inför vår nya förskola.
SvaraRaderaTack för att du tog dig tid att läsa och för alla kommentarer!! Va roligt att det gav dig något:) tipsa gärna fler;)
Radera