Leta i den här bloggen

måndag 16 februari 2015

Det finns inga gränser!

OM BILD - I BILD - MED BILD - GENOM BILD

Jag blev som ett litet barn när jag såg allt material och alla färger som mats Andersson(1) dukat på bordet i bildsalen. Min första reflektion var att jag aldrig har upplevt detta utbud ute på någon förskola tidigare, inte ens i närheten. Därför blir min vision att sträva efter ett liknande utbud på min kommande arbetsplats.
Det finns så mycket material som är gratis, det gäller bara att hålla öron och ögon öppna. Jag har mött föräldrar som arbetar inom olika tillverkningsföretag som fått material över och skänkt till förskolor. Perfekt! En tygaffär i närheten av en förskola jag arbetade på, slog igen och skänkte jättemycket tyger och klistertryck o mer roligt. Vi tackade och bugade.
Barn behöver kunna relatera till sina egna erfarenheter men samtidigt blir material som är nytt och annorlunda ofta utmanande och spännande. Det oprövade och okända kan hjälpa barnen att väcka nya tankar eller gestalta tankar och känslor. Vad fascinerar barn inom konst? kanske handlar kreativiteten om att skapa delaktighet genom konsten och inte om att förmedla konst ( Bendroth Karlsson & Karlsson Häikiö 2014, ss. 53-56).  

Olika tekniker/element i bildskapande arbete:
Abstrakt - när det inte går att urskilja vad alstret ska föreställa
Konkret - när du kan urskilja vad alstret föreställer
Statisk - informationen i en statisk bild är uppdelad med jämvikt, lika mycket på var sida, symmetriska
Dynamisk - dynamiska bilder är ofta diagonala, snett uppbyggda för att skapa "rörelse" i bilden
Optisk medelpunkt - i en bild är det den punkt som ögat uppfattar som mitten men som egentligen ligger lite åt sidan, strax ovanför den geometriska mittpunkten.

Jag vill inte beskriva i detalj om workshopens förlopp utan jag låter bilderna förtälja utforskandet. Jag kan bara förklara att vi fick en mer strikt uppgift att välja ut ett abstrakt mönster som vi sedan skulle återskapa med bestämt material, först papper, sedan i gråskala och vidare till textila material.

Processen är igång!

Vad kan jag skapa för mönster med min tryck? 

Tre olika alster med olika material utifrån de abstrakta mönstret som jag valde ut.

När experimenterandet pågått ett tag och vi inte längre kunde hålla oss ifrån allt annat material fick vi fria händer att utforska allt som fanns tillgängligt på bordet och på hyllorna (se bilder nedan). Barn hade i ett sådant här tillfälle fått möjlighet att upptäcka med alla sinnen. Till och med smaka på det mesta. Genom att först kanske presenterat olika konstgestaltningar på ett eller flera museum för att barnen ska kunna relatera till bilder och upplevelser för att sedan själva få skapa utifrån deras egna tankar och känslor. Jag tror inte på en färdig produkt att efterlikna, utan jag vet att barn har ett oändlig kreativ förmåga att skapa själva. Det enda som behövs är egentligen ett presenterat syfte med uppgiften så att barnen kan koppla på sina erfarenheter och börja förmedla, genom konst. 

Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 6) redogörs för att förskolan ska erbjuda barnen aktiviteter och lek inom estetik för att i det lustfulla lärandet stimulera fantasin, inlevelse och symboliskt tänkande. I den skapande och gestaltande leken ska barnen få möjligheten att uttrycka sin upplevelser, känslor och erfarenheter.

Förskolan ska även sträva efter att varje barn

  • utvecklar förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv
  • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt förmåga att använda sig av , tolka och samtala om dessa



(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10)
Dagens experiment med akvareller, oljepasteller, rinnande färg, kol, olja, salt, mjöl, bikarbonat, sockerlag, textiler, olika papper och underlag.


Referenser:

  • Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

  • Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket 
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

(1) Mats Andersson. Bild Workshop. Högskolan i Borås. 2015-02-16.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *