Klappa händerna när du är riktigt glad!!
Detta var en fantastiskt givande och inspirerande workshop med Karin Lindahl (1). Kroppen var verkligen i centrum och användes som uttrycksmedel i de olika övningarna. Vi fick genomföra övningar som gav oss möjlighet att förstå musiken genom rörelse, rörelsegestaltningar, genom olika instrument, gehörsövningar, metrik, samspelsövningar, rörelsesånger, pulsövningar, sånglekar samt rim och ramsor. Gruppen ställdes inför prov på vår improvisationsförmåga, fantasi och motoriska förmåga.
Genom rytmikmetoder fick vi göra övningar i rytm, puls, improvisation och gehör. Vi gjorde olika övningar med rösten och utforskade den. Vi fick också lära osa skillnaden mellan två, tre och fyr takt.
Alla de övningar och lekar vi gjorde tillsammans är lätta och roliga att genomföra med barn och det är stimulerande för barn utveckling av gehör, taktkänsla, rytmkänsla, koordination, improvisation. Vi dansade och sjöng, klappade händer och stampade fötter på olika sätt, gick runt i rummet, spelade på olika instrument, vi fick härma varandras rörelser och mycket mer. Det är bara att låta fantasin flöda när man ska ha rytmik med barnen.
Att göra dessa övningar tillsammans är även jättebra för barnens sociala träning men också för att få känna sig som en del av en gemenskap som man skapar något tillsammans för att ha roligt.
Karin berättade att begreppet rytmikpedagogik inte har uppmärksammats eller haft en benämning
mer än i 100 år (sedan 1915). Trots att människan alltid har dansat och rört sig till musik. Jag tänker då på afrikanerna som är experter på att dansa till sina instrument och skapar en gemenskap. Alla kulturer ser olika ut men jag tror att alla uttrycker sig mer eller mindre med hjälp av dans och instrument.
När man planerar en rytmikstund med barnen bör man alltid ha klart för sig innan vad syftet är med aktiviteterna samt förståelse för vikten av att faktiskt barnen får möjlighet att utvecklas inom dessa estetiska ämnen. Vad? Hur? Varför? Vad är syftet?
I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, kroppsuppfattning och koordinationsförmåga. Med rytmikpedagogik får barnen möjlighet att utveckla sin skapande förmåga genom att förmedla sina tankar och känslor med hjälp av utrycksfomer som rörelse, dans, musik och drama.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7d5iilwQcJetJW1LLa9XuXS0fStve-4Q5dIHGWIV5mx-0n3ZbPGzkg1n4AB_DkrbTN_MZl9jwVmQY2DDQp8WwBmVMcjZzGkMHnf_-U5OKdFCLyrxc0ssdfFMyVs8CwhiT0HA_0YrGQ5E/s1600/musikbild.jpg) |
Detta är några förslag på rekvisita och instrument som kan användas vid gemensamma lekar och sångstunder. I den gröna påsen ligger ett "hav"(hur är det möjligt tänker du? se nästa bild) i den blå påsen ligger sjalar i härliga färger som kan användas till oändligt mycket.
|
Övningar som vi kan göra med barnen:
- Använd händer och fötter, klappa olika takter, stampa olika puls. Gå runt i en ring och låt barnen härma varandras steg för att försöka hitta en gemensam puls.
- Lyssna tillsammans med barnen på olika musik som framkallar olika känslor. lyssna på musik från olika kulturer, dels för att utforska musiken men också för flerspråkiga barn som kan identifiera sig med sin egen musik och öva på språket i sång.
- trumman är ett fantastiskt instrument för att känna och lyssna på olika takter och pulser. Samlingar kan inledas med att pedagoger startar en puls med fötterna, på knäna, trumman eller liknande för att fånga barngruppens intresse. Sedan kan aktiviteten utvecklas vidare.
- Måla till olika musik, vilka känslor dyker upp? tankar? färger? minnen? låt barnen berätta och måla.
- Välj ut ett rum som kan bli ett musikrum där barnen får gå in när de vill och bara lyssna på musik eller spela med instrument.
- Mycket olika material kan bli instrument så samla på er! du kanske har en gammal maracas liggandes hemma eller en synt som inte används längre. Annars är det enkelt att skapa instrument själv.
- Lyssna! lyssna på varandras ljud vi kan åstadkomma med bara kroppen, lyssna på varandras röster.
- Låt barnen inverka med sina förslag, lekar kan utvecklas och improviseras.
- Sitt i en ring och rulla eller kasta en boll till varandra. Försök komma ihåg vilken ordning bollen rullades och gör om samma igen. Eller säg ditt namn när du får bollen och rulla sedan den till en kompis. Bra övning för att komma ihåg varandras namn. Bollen kan också bli en symbol som betyder att den som håller i bollen har ordet och då ska alla andra vara tysta och lyssna. Den som håller i bollen kan berätta något valfritt eller så har man bestämt innan vad alla barn får berätta, kanske deras favoritmaträtt.
- Stop och start - leken. Använd ett instrument och berätta för barnen vilken rörelse de ska göra medan pedagogen spelar. Plötsligt blir det tyst och alla måste stanna upp blixt stilla.
- Ramsa - Öga, öra, näsa mun, kinden den är mjuk och rund. Armar två med händer små, mage, ben med fötter på. Gör rörelser till ramsan med barnen.
- Använd blinkning som en signal, t.ex när det är dags att avsluta samlingen. Blinka åt det barn som får gå på toaletten.
- Tjingeling tåget går! Den som går först i tåget gör valfria rörelser och resten av tåget härmar rörelserna. Byt sedan lokförare tills alla har fått vara loket.
Varför inte låta musiken ta mer uttrymme i verksamheten. Våga låta dig själv och barnen använda sång och rörelse för att skapa glädje och gemenskap. Det är språkstimulerande och samtidigt roligt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimwCfCG2nmSo276Hpk94xReY84ECwewpUkxPEPpNw3SBK2T1m-j4-f6eW7fXUt-t2K8SUUjY0y7PCIy0Ov9_O_HKFpK6t-2nU_Qu_kJ9AB61SGzGw_2Hd_dqLAG9TMDlXc1NqpalCnC5w/s1600/v%C3%A5gor.jpg) |
Hela havet stormar!
|
Vad kan barnen upptäcka här? Tillsammans bildar vi vågor, stor våg, liten våg, stor våg liten våg, stor våg, liten våg, vatten går i vågor.....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg27RLIhWAgUT7PmT6igxuaj4BeGha8Si13Z4RH52AJ7jHtI64k16hEtglEQYCHWmnN8v5-3Sq3PhP52KrbVMPRROd6KeMEnGZGKmEtN4wh6RcLyqMrIhNOUzjy6xMuIXF2RQEEvrdPJZs/s1600/IMG_0874.JPG) |
Det lilla ägg jag har.....kan användas under sångstunden, sagoberättelser, lekar, skapande av egen musik tillsammans. barnen kan känna på olika puls och styrkor med maracas. Barn har fantasi och vi måste inspirera dem att använda allt material vi kommer åt för att skapa och uppleva!
Instrumenten är ett utbud för att inspirera till musik, lyssna och njuta av olika ljud. När barnen prövar att spela så ger det en upplevelse och en kommunikation. Vi kan associera till spelandet, det låter som prasslande löv eller springande häst. Detta är början av en strukturell musikalisk kunskap. Akustisk musikalisk kunskap handlar om hur musik låter. Vi kan öva barnen att lyssna och känna igen ljud och musikaliska uttryck. Barn behöver få öva på att lyssna koncentrerat för att hinna relatera till tidigare erfarenheter. Det stimulerar barnens kroppsuppfattningsförmåga, samtidigt får de känna på att röra kroppen till musik och uppleva musiken kroppsligt (Ferm, Thorgersen 2012, ss. 71-72)
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjldf2iyJeAC6MHNzD3L4UP7DYRfVMsACE0YjrHXb0TK0-Gl3PgxyemL0v_ZArq0Z_Yx0cKnCQD5eTQKNsEMoZQ-J0VRf6ghHlVUPu2Q2GHMaMKHyCAUbE7rFYPzEXGObG1YgWeCHVHqVk/s1600/IMG_0870.JPG) |
Karin visar flera olika tips på hur vi kan spela enkla melodier till lekar med barnen. Alla kan! Vi måste bara rota fram självförtroendet och börja improvisera!
|
Ett piano kanske inte finns på varje förskola men om det finns, använd det! Det spelar ingen roll om du inte kan spela en melodi eller läsa noter. men alla kan prova sig fram till att hitta en takt som barnen kan lyssna till vid olika lekar. Vi lekte en lek där vi blev uppdelade i fyra grupper och förvandlades till olika djur, min grupp blev dinosaurier. Hur rör sig en dinosaurie? Och hur känns det att gå eller springa till en viss puls eller takt? det fick vi prova på. Karin spelade olika takter på pianot när det var dags att börja gå in i mitten, tills hon plötsligt spelade en kort och hög signal då vi skulle springa tillbaka till vårt bo, eftersom häxan vaknade.
Denna leken känner ni igen (katten och musen) och det går att använda i princip vilket instrument som helst, kanske en trumma.
Avslutningsvis vill jag påminna alla blivande och redan verksamma pedagoger att tänka över din inställning, låt dig inspireras och var inspirerande för barnen. Var förberedd och lär dig känna dig trygg i det du gör i samarbete med dina kollegor (Ehrlin 2012, s. 152). Musik kan alla!
Referenser:
(1)Karin Lindahl. Musik Workshop. Högskolan i Borås. 2015-02-10.
- Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur